Google va lansa motorul de căutare cenzurat, chiar dacă șefii neagă asta

de: Florin Cașotă
10 10. 2018

Google intenționează să lanseze o versiune cenzurată a motorului de căutare în China în următoarele șase-nouă luni, potrivit unui transcript ce strecurat pe internet.

Se pare că Ben Gomes, șeful diviziei Search, a avut o întâlnire cu mai mulți angajați care lucrau la Project Dragonfly pentru a-i felicita pentru munca lor. Reamintim că Project Dragonfly este numele de cod al motorului de căutare pe care americanii îl pregătesc pentru chinezi.

„În timp ce noi spunem că vom lansa produsul în șase-nouă luni, lumea este un loc foarte dinamic”, a spus el, menționând că angajații trebuie să fie gata de o lansare oricând o oportunitate s-ar putea ivi.

Aceste informații apar în contradictoriu cu ceea ce atât Gomes, cât și Kieth Enright, chief privacy office al Google, au declarat anterior. Enright le-a spus membrilor Congresului american că motorul de căutare cenzurat este o idee la care s-au gândit, dar că nu sunt aproape de o lansare.

Mike Pence, vicepreședintele american, a spus că Google ar trebui să intrerupă dezvoltarea unui astfel de program pentru că va întări și mai mult cenzura Beijing-ului asupra cetățenilor săi.

Se pare că Google nu ține cont de asta și se pregătește de lansarea motorului de căutare care cenzurează termeni precum „premiul Nobel”, „protest pașnic” sau „democrație”. Mai mult, atunci când este utilizat motorul de căutare acesta se leagă la numărul de telefon al persoanei, astfel autoritățile vor știi exact cine și ce a căutat pe internet.

Gomes le-ar fi spus angajaților să fie gata de lansare pentru că așteaptă doar confirmarea de la Beijing apoi pot lansa produsul. Dragonfly se află în dezvoltare încă din primăvara lui 2017 și au lucrat 300 de angajați la produs.

Google a părăsit China în 2010 tocmai din cauza cenzurii guvernului, dar acum se pare că sutele de milioanele de utilizatori de internet chinezi reprezintă o piață prea importantă pentru a putea fi ignorată. „China este cea mai interesantă piață în acest moment. Vorbim de aproape 1 miliard de utilizatori”.